Secció Micològica
Museu Balear de Ciències Naturals

Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet

Lactarius chrysorrheus    Fr.         


Sinònims : Lactarius theiogalus (Bull. : Fr.) Gray

Nom popular : esclata-sang bord, esclata-sang de llet groga Bal. pinetell bor, cabra Cat. lactario de leche dorada Esp.

Sense interès culinari

Fotos

Foto: Guillem Mir

Descripció : Aquest bolet pertany a la família de les russulàcies, no té valor culinari i creix freqüentment als alzinars de Mallorca i Menorca. És una espècie fàcilment identificable perquè el làtex que emet torna ràpidament groc en contacte amb l'aire.

Capell : de 4 a 10 cm. de diàmetre, al principi convex i que torna més pla amb el temps, amb zonacions a la cutícula, amb els marges enrotllats llarg temps i de color crema ataronjat més o menys clar a més rosat, higròfan en tems humit.

Himeni : format per làmines atapeïdes, decurrents, amb lamel·les, de color crema més o menys blanquinós i, amb el temps, taronjós rosat.

Peu : cilíndric, llis, al principi ple i buit amb l'edat, de color blanquinós amb tonalitats ataronjades a rosades i després del color del capell.

Carn : compacta, blanca però que grogueja amb l'edat, inodora, de gust amarg i emet làtex blanc que ràpidament torna groc amb contacte amb l'aire.

Espores : ovoides a subgloboses, berrugoses, de 7-9 X 6-8 micres, esporada blanca o crema pàl·lid.

Hàbitat : alzinar i bosc mixt.

Possible confusió : es pot confondre amb l'esclata-sang (Lactarius sanguifluus (Paulet)Fr.) del que es diferencia per l'hàbitat i pel color del làtex.

Comestibilitat : no té valor culinari.