Secció Micològica
Museu Balear de Ciències Naturals

Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet

Lactarius sanguifluus    (Paulet) Fr.         

Nom popular : esclata-sang, esclata-sang mascle, esclata-sang de pi, pebràs Bal. pinetell, rovelló, vinader, esteper, esclata-sang de pi Cat. níscalo, níscalo de sangre vinosa, lactario color sangre Esp.

Comestible

Fotos

Foto: Juan Planas

Descripció : L'esclata-sang Lactarius sanguifluus (Paulet) Fr., fong de la família dels russulals, és un dels més populars, apreciats, cercats i consumits arreu dels Països Catalans. Creix a zona de pinar ja que guarda una estreta relació amb el pi blanc (Pinus halepensis) amb el que forma micorrizes, que són associacions simbiòntiques que es formen entre el fong i les arrels de l'arbre, amb la finalitat d'afavorir el desenvolupament d'ambdues espècies. El esporòfor d'aquest fong es veu sovint atacat per Hypomyces lateritius (Fr.) Tul, un fong paràsit que li provoca la deformació de les làmines i una consistència més compacta de la carn. L'esclata-sang parasitat no deixa de ser comestible i es coneix a Mallorca com a 'esclata-sang de tot l'any' o 'esclata-sang hivernenc'.

Capell : De 6 a 15 cm. de diàmetre, al principi convex, amb els marges enrotllats, un tant umbilicat i després més extès, amb suau zonacions amb cercles concèntrics, de color molt variable que va des d'exemplars blanquinosos fins a taronja rogenc més o menys intens i algunes taques verdoses, amb cutícula seca que pot ser viscosa en temps humit.

Himeni : format per làmines primes, un tant decurrents, atapeïdes, de color entre rosat i marró.

Peu : robust, un poc atenuat a la base, ple quan es jove i buit en els exemplars més vells, pruïnós i de color blanquinós vinós a taronja rogenc. Amb la base del peu de color taronja al tall.

Carn : robusta, granulosa, blanca, que emet lletrada al tall de les zones més extremes color rogenc vinós, d'olor agradable i prest atacada per larves.

Espores : ovoides, reticulades, berrugoses, de 7,5-8,5 x 6,5-7,5 micres i esporada ocre pàlid.

Hàbitat : pinars.

Possible confusió : a les Illes es pot confondre amb Lactarius vinosus Quél. de color molt més intens i làtex color violaci, i Lactarius deliciosus f. rubescens Schmitt, de mida més petita i làtex taronja que vira lentament a vinós. Totes dues espècies són igualment comestibles.

Comestibilitat : està considerat com un dels bolets més saborosos de les Balears. L'esclata-sang és tan apreciat, que per assortir els mercats de les Illes s'ha d'importar un altra tipus d'esclata-sang comestible, el Lactarius deliciosus (L.:Fr.) Gray, que es coneix amb el nom 'd'esclata-sang foraster' i presenta un làtex de color taronja intens. L'esclata-sang és el bolet més anomenat a les receptes de la gastronomia balear, a on apareix cuinat de múltiples formes diferents: torrat, fregit, amb sopes, amb salsa, aguiats, conservats en saïm i sal, etc.