Secció Micològica
Museu Balear de Ciències Naturals

Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet

Coprinus comatus    (O.F. Müll.) Pers.         

Nom popular : Bolet de tinta, bolet de fems Bal. Bolet de tinta Cat. Barbuda, matacandil Esp.

Comestible

Fotos

Foto: Guillem mir

Descripció : Freqüent a totes les Illes. Se´l coneix popularment com 'bolet de tinta' perquè els capells dels exemplars adults són deliqüescents, on l´esporada negra es transforma en una massa líquida negra, començant per l'extrem del capell i quedant reduït en un disc desfilat sobre del peu. Antigament alguns monjos utilitzaven aquest líquid negre com a tinta per a escriure.

Capell : La forma varia de cilíndric en estat jove a campanulat en estat adult, de 10 a 15 cm d'altura, superfície fibrosa que es desfà en forma d'escates blanques, amb un disc central de color marró-vermellós pàl·lid.

Himeni : Làmines lliures, ascendents i molt atapeïdes, al principi blanques, després rosades, finalment negres i deliqüescents.

Peu : Cilíndric de 10 a 15 cm d'altura, amb la base un poc eixamplada, fibrós, que fàcilment es separa del capell.

Anell : Estret, mòbil i proper a la base del peu.

Carn : Escassa, fràgil, blanca, deliqüescent , amb olor agradable, gust dolç i suau.

Espores : El·lipsoïdals, llises 10x15 – 6x8 micres, amb porus germinatiu ample. Esporada negra.

Hàbitat : Jardins, voreres de camins i terrenys adobats.

Possible confusió : Es pot confondre amb Coprinus sterquilinus Fr. què té un hàbitat fimícola (creix sobre fems), sòl ser de petit tamany, i té unes espores molt més grosses, fins a 22 x 13 micres.

Comestibilitat : Bon comestible, amb una textura molt suau, només són comestibles els capells joves abans que comencin a tornar negres.