Secció Micològica
Museu Balear de Ciències Naturals

Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet

Astraeus hygrometricus    (Pers.) Morgan         


Sinònims : Astraeus stellatus (Scop.) E. Fisch / Geastrum hygrometricum Pers.

Nom popular : Estrella de terra Bal. Estrelleta de la pluja Cat. Estrella de tierra Esp.

Sense interès culinari

Fotos

Foto: Guillem Mir

Descripció : Aquest bolet és fàcil de reconèixer per esser higroscòpic, l´exoperidi quan s'humiteja s'obre en forma d'estrella, deixant lliure l´endoperidi que quan es frega un poc o al caure-li a sobre una gota d'aigua provoca que surtin del seu interior petits 'niguls' carregats d´espores mitjançant un porus a l’àpex. En temps sec l´exoperidi es tanca.

Cos fructífer : De 2 a 4 cm. de diàmetre quan està tancat i fins a 6 cm. quan està obert. Format per un exoperidi o envoltura externa, higroscòpica, que amb la humitat s'obre en forma d'estrella de mar, amb 5-15 lacínies punxegudes o braços triangulars, amb la part interna clivellada i de color marró fosc i l'externa llisa i color més clar. L´endoperidi, és globós i un poc tomentós, papiraci i de color marró clar, amb un porus a l’àpex per a la sortida de les espores de la gleva a la qual embolica. Gleva blanca de jove i marró quan està madura.

Olor : inapreciable

Gust : inapreciable

Espores : arrodonides, verrucoses de 8 - 11 micres. Esporada marró.

Hàbitat : pràcticament tot l'any en boscos mixtos i pinars arenosos.

Possible confusió : es pot confondre amb altres estrelles del gènere Geastrum, del que se´n diferencia per no presentar estípit.

Comestibilitat : consistència coriàcia, sense valor culinari.