Secció Micològica
Museu Balear de Ciències Naturals

Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet

Russula maculata    Quél. & Roze         

Tòxic

Fotos

Bolet: Guillem Mir

Descripció : Russula maculata és un fong relativament freqüent als alzinars de la serra de Tramuntana de Mallorca i també ha estat citat a Menorca. No és una espècie comestible perquè és picant al gust, malgrat no ser tòxica.

Capell : de fins a 10 cm. de diàmetre, al principi convex, més pla amb el temps i deprimit al centre, amb el marge incurvat, amb cutícula bastant lluenta, de color variable del taronja salmó a més o menys vermellós, aviat decolorada a colors crema, amb petites taques color rovell, sobre tot en els exemplars més vells, molt tipiques.

Himeni : format per làmines atapeïdes, bifurcades prop del peu i connectades les unes amb les altres, de colors crema o groguencs, amb taques color rovell amb l’edat. De sabor acre.

Peu : relativament llarg, robust i de color blanc i taques color rovell amb l’edat.

Carn : gruixuda, de color blanc, amb olor afruitada i gust dolç.

Espores : el·líptiques, berrugoses, de 7,5-11 x 7-9 micres, esporada groga.

Hàbitat : alzinar.

Possible confusió : es pot confondre amb altres Russules amb coloracions semblants del capell, com Russula decipiens (Singer) Kühner & Romagn. però aquesta no està tan tacada i és molt acre, però les típiques taques color rovell, en fan relativament fàcil la seva identificació.

Comestibilitat : no és comestible per el sabor acre de les làmines.