Secció Micològica
Museu Balear de Ciències Naturals

Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet

Clitocybe odora    (Bull. : Fr.) P. Kumm.         

Nom popular : bolet d'anís Bal. bolet anisat Cat. anisada Esp.

Comestible

Fotos

Foto: Juan Planas

Descripció : El bolet d'anís és un fong freqüent als alzinars i pinars de les Illes Balears. El fort aroma anisat que desprèn la carn fa que es sàpiga de la seva existència al bosc abans de veure'l ja que impregnen l'ambient d'un agradable olor ben característic.

Capell : de 4 a 8 cm. de diàmetre, al principi convex amb els marges incurvats i, amb el temps, més pla i estès i algunes vegades amb els marges aixecats i ondulats; amb la cutícula llisa, de color blau grisós a blau verdós.

Himeni : format per làmines un poc decurrents, denses i atapeïdes, d'un color més pàl·lid que el capell.

Peu : cilíndric, curt, fibrós, llis, del mateix color que el capell, però més clar.

Carn : de blanquinosa a verd clar, de gust dolcenc i fort aroma a anís.

Espores : el·líptiques de 6-7 x 3-4 micres, esporada blanca.

Hàbitat : alzinar i pinar.

Possible confusió : el color del seu capell i el característic aroma que desprèn la carn, fa molt difícil que es pugui confondre amb un altre bolet. Es podria arribar a confondre amb altres bolets que desprenen olor d'anís i són tòxics com Clitocybe fragans (Sowerby : Fr.) P. Kumm peró que és de color pàl·lid i de mida molt més petita.

Comestibilitat : és un fong comestible que es pot menjar torrat o mesclat en una fritada de bolets variats, però el fort aroma que desprèn fa que quedi "tapat" el gust de la resta. És recomana utilitzar aquest bolet, assecat i polvoritzat, com a condiment.