Secció Micològica
Museu Balear de Ciències Naturals

Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet

Clavulina cinerea    (Bull. : Fr.) J. Schröt         


Sinònims : Clavaria grisea Pers. : Fr. / Ramaria cinerea (Bull. : Fr.) Gray

Nom popular : peu de rata gris, manetes, ratapeus, peu de cabrit, peu de Crist Bal. peu de rata gris Cat. clavaria cenicienta Esp.

Comestible

Fotos

Foto: Juan Planas

Descripció : El peu de rata gris és un fong afil·loforal que creix damunt terra o entre molsa, principalment als alzinars i alguns pinars de les Illes. Té un aspecte semblant als fongs del gènere Ramaria, encara que és menys carnós i de mida més petita.

Cos fructífer : de 3 a 9 cm. d'altura, format per un tronc curt, blanquinós, d'on surten nombroses branques cilíndriques, surcades longitudinalment, més o menys esclafades, la part superior de les quals, es troba arrodonida o dentada. El conjunt presenta un color gris a gris violaci, de color blanc o crema a la base i a les puntes de les branquetes.

Carn : blana, grisenca, amb capacitat de retenció d'aigua en temps humit i olor a floridura.

Espores : rodones, llises, hialines, esporada blanca de 7-11 x 7-10 micres.

Possible confusió : es pot confondre amb Clavulina cristata (Holmsk. : Fr.) J. Schröt, que es de color mes blanc, molt més petita i té les puntes de les ramificacions molt més crestades.

Comestibilitat : És un bolet comestible, però que és millor menjar-ne poca quantitat perquè com totes les Clavulina i Ramaria son laxants, prèvia cocció i rebutjant l'aigua, en cruu presenta toxines.