Secció Micològica
Museu Balear de Ciències Naturals

Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet

Xerocomus chrysenteron    (Bull.) Quél.         


Sinònims : Boletus chrysenteron Bull. / Xerocomus communis (Bull.) Bon

Nom popular : pixacà Bal. mataparent de carn groga Cat. boleto de carne amarilla Esp.

Comestible

Fotos

Foto: Guillem Mir

Descripció : aquesta espècie de pixacà es un bolet present a Mallorca, Menorca i Eivissa, que es troba tant en pinar com en alzinar i, malgrat sigui comestible, no és gaire apreciat per la seva pobre qualitat.

Capell : de fins a 10 cm. de diàmetre, primer hemisfèric, després convex i, amb el temps, quasi pla amb el marge un poc aixecat, amb cutícula, sovint clivellada, formada per una mena de pèls curts i atapeïts, de color ocre-marró i de vegades a marró grisenc.

Himeni : format per tubs llargs, de color groguenc, que poden ser adnats o rodejant el peu i suaument adherits a ell, acabats en porus grans, angulosos, amples, irregulars, de color groc a groc verdós amb l'edat, que prenen un to blau verdós al tacte.

Peu : llis, cilíndric, atenuat i un poc corbat a la base, de color groc amb taques o fibril·les rogenques, sobretot al centre.

Carn : blana, d'olor suau i gust dolç un poc acidulat, de color groc pàl·lid a groc brut, més vermellosa a la base del peu i davall de la cutícula del capell. Es torna blavosa al tallar-la.

Espores : fusiformes, de 12-16 x 4-6 micres, esporada color marró-olivaci.

Hàbitat : pinar i alzinar.

Possible confusió : es pot confondre amb Xerocomus subtomentosus (L.) Fr. ja que aparèixen als mateixos indrets i són molt semblants, però aquest darrer no acostuma a blavejar i té els porus de color groc viu. Una altre espècie molt similar, per alguns autors fins i tot es un sinònim, es Xerocomus communis (Bull) Bon que es caracteritza per tenir a la base del peu tallat uns puntets de color pastanaga.

Comestibilitat : bolet comestible de poca qualitat.