Secció Micològica
Museu Balear de Ciències Naturals

Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet

Macrolepiota procera    (Scop.: Fr.) Singer         


Sinònims : Lepiota procera ( Scop.:Fr.) Gray / Agaricus procerus Scop.

Nom popular : paraigües, apagallum, capell de senyor Bal. apagallum, paloma, coloma, cogomella, pamperol, pampinella, Cat. parasol Esp.

Comestible

Fotos

Foto: Guillem Mir

Descripció : Macrolepiota procera és un bolet que creix als alzinars de la serra de Tramuntana (Mallorca), no gaire freqüent però que apareix en grups de nombrosos individus. Es pot arribar a fer molt gros pel que reb el nom popular de paraigües o apagallums en algunes zones de les Illes Balears. És un bon comestible de cada vegada més conegut i apreciat pels micòfags. La seva gran mida fa que sigui un bolet vertaderament espectacular quan apareix al bosc.

Capell : fins a 25 cm. de diàmetre, primer tancat, ovoide a quasi esfèric amb aparença de maceta de tambor, després acampanat i, finalment, obert, de color blanquinós, amb un mamelló central de color marró i amb la cutícula primer llisa i després seca que es clivella formant esquames més o menys amples del mateix color que el mamelló.

Himeni : format per nombroses làmines, ventrudes o escotades, atapeïdes, de color blanc a blanc groguenc en els exemplars adults.

Peu : llarg, de fins a 30 cm., separable, fibrós, bulbós, del mateix color que el capell, molt tigrat. Amb anell doble, mòbil, persistent, al principi blanquinós i bru amb l'edat.

Carn : abundant, blana i de color blanc al capell, fibrosa al peu, d'aroma i gust agradables.

Espores : el·líptiques, de 13-20 x 9-13 micres, esporada blanca.

Hàbitat : alzinar i clarianes de bosc, principalment de muntanya.

Possible confusió : es pot confondre amb Macrolepiota rhacodes (Vittad) Singer espècie que al tallar-la agafa color vermell passats uns segons. També es pot confondre amb Macrolepiota mastoidea (Fr.:Fr.) Singer, molt semblant a M. procera, però de grandària bastant menor i que presenta un anell senzill.

Comestibilitat : és una espècie molt bon comestible apreciat arreu d'Europa. Només es consumeix el capell i es recomana cuinar-lo arrebossat.