Secció Micològica
Museu Balear de Ciències Naturals

Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet

Hohenbuehelia geogenia    (DC. & Fr.) Singer         


Sinònims : Acanthocystis geogenius (DC.) Kühner. / Hohenbuehelia carbonaria (Cooke & Massee) Pegler.

Nom popular : gírgola de carboner, gírgola de pi, gírgola, gírgola de garriga Bal. orellana, gírgola de pi, gírgola negra Cat.

Comestible

Fotos

Foto: Juan Planas

Descripció : La gírgola de carboner és una espècie freqüent a totes les Illes Balears, que creix a terra però sempre lligada a arrels o calcinals. Apareix bàsicament a alzinar encara que en certes ocasions es pot trobar als pinars en colònies de nombrosos individus. És un bolet ben conegut i apreciat a molts pobles de les Illes.

Capell : de 5 a 14 cm. de diàmetre, en forma de ventall o copinya, irregular, amb el marge incurvat i lobulat, amb la cutícula llisa, brillant, viscosa i gelatinosa en temps humit, amb una pruïna de color blanc, de color marró grisós a marró fosc, en els exemplars vells de color beix i amb presència d'algunes zones més blanquinoses.

Himeni : format per làmines blanques a blanc cremós, molt decurrents i atapeïdes.

Peu : sembla una prolongació del capell, curt, lateral o molt excèntric, bastant fibrós, compacte i de color més clar que el capell.

Carn : un poc fibrosa, compacta, consistent, de color blanquinós i d'olor i gust de farina.

Espores : el·líptiques, llises, de 7-10 x 4-5 micres, esporada blanca.

Hàbitat : alzinar i pinar.

Possible confusió : La gírgola de carboner és molt difícil de confondre amb altres bolets però per alguns autors existeix una espècie molt similar Hohenbuehelia petalodes (Bull.) Schulzer que es diferencia per tenir la capa gelatinosa més gruixada que H. geogenia. Per altres autors no separen les dues espècies i donen com a prioritari el nom de H. petalodes.

Comestibilitat : és un bolet excel·lent comestible de textura molt fina al paladar una vegada cuit. Es pot preparar de moltes maneres diferents però barrejada en una fritada de bolets variats guanya en valor gustatiu.