Secció Micològica
Museu Balear de Ciències Naturals

Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet

Boletus aereus    Bull. : Fr.         


Sinònims : Boletus edulis f. aereus (Bull. : Fr) Vassilkov

Nom popular : pixacà Bal. sureny fosc, cep Cat. hongo negro Esp.

Comestible

Fotos

Foto: Guillem Mir

Descripció : Aquest boletal apareix a principi de temporada en alguns alzinars de la serra de Tramuntana (Mallorca) i Menorca, encara que no molt freqüentment. Malgrat es troba sovint atacat per llimacs i caragols és un excel·lent comestible, no gaire conegut per la gent de les Illes.

Capell : al principi hemisfèric i, amb el temps, convex, de fins a 30 cm. de diàmetre, carnós, sec, vellutat, d'un color molt fosc, quasi negrós, quan és jove i més marronós obscur amb l'edat, amb una cutícula lleugerament untuosa al tacte en temps humit.

Himeni : format per tubs fins, llargs, blanquinosos, més groguencs amb tonalitats verdoses amb l'edat, acabats en porus petits i atapeïts del mateix color.

Peu : robust, gruixut, engrossat a la base al principi i després cilíndric, de color beix clar a terrós, adornat amb un fi reticle d'un color més pàl·lid.

Carn : ferma, compacta, de color blanc, no torna blavosa en contacte amb l'aire, de sabor i olor agradables. Espores: fusiformes, de 13-15 x 4-5 micres, de color groc-oliva en massa.

Espores : fusiformes, de 13-15 x 4-5 micres, esporada groc-oliva

Hàbitat : alzinar.

Possible confusió : gràcies a la seva carn blanca no es pot confondre amb altres espècies de Boletus de les Illes Balears.

Comestibilitat : és un excel·lent comestible que es pot menjar cruu en ensalades, de la mateixa manera que el cep (Boletus edulis Bull. : Fr.), el qual és un dels bolets comestibles més apreciats arreu d'Europa. La consistència de la seva carn permet cuinar-lo de moltes maneres diferents i fa la delícia de tots els micòfags. Es coneixen casos d'intolerància als ceps menjats en cruu, per tant en recomanam precaució quan es mengen d'aquesta manera.