Secció Micològica
Museu Balear de Ciències Naturals

Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet

Auricularia auricula-judae    (Fr.) Quél.         


Sinònims : Hirneola auricola-judae (L. : Fr) Berk. / Tremella auricula L.

Nom popular : orella de Judes Bal. oreja de Judas Esp.

Comestible

Fotos

Foto: Juan Planas

Descripció : L'orella de Judes és un fong heterobasidiomicet, bastant corrent a les Illes, que creix després de pluges intenses, damunt troncs vells o caiguts d'arbres, principalment polls (gènere Populus spp.). És un fong dels denominat higroscòpic, és a dir, té una gran capacitat de retenció d'aigua, pel que quan el temps és sec presenta un aspecte més fràgil i prim i, en canvi recupera el seu aspecte normal quan es rehidrata.

Cos fructífer : en forma d'orella més o menys lobulada o de copa ondulada, de 3 a 9 cm. de diàmetre, irregular, elàstica, prima, sense peu o amb peu lateral molt curt. La cara externa, estèril, pren una coloració marronosa més o menys obscura.

Himeni : cubreix la cara interior de la fructificació, adornat per una mena de venes ramificades que, amb el temps, prenen una coloració marronosa a negra.

Carn : gelatinosa en temps humit.

Espores : cilíndriques, allargades, llises, esporada blanca, de 13-22 x 4-8 micres.

Hàbitat : Damunt troncs vells o caiguts, principalment de polls (Populus spp.).

Possible confusió : Es pot confondre amb Auricularia mesenterica (Dicks. : Fr) Pers., encara que la part superior d'ambdues espècies és totalment diferent.

Comestibilitat : Es tracta d'un bolet comestible molt utilitzat en cuina xinesa, país en el qual es cultiva. Es conserva, normalment, deshidratat.