Secció Micològica
Museu Balear de Ciències Naturals

Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet

Agrocybe aegerita    (V. Brig.) Singer.         


Sinònims : Pholiota aegerita (V. Brig.) Quél.

Nom popular : gírgola de poll, gírgola de figuera, gírgola d'om Bal. pollancró, flota d'arbre, pollerencó, bolet de soca Cat. seta de chopo Esp.

Comestible

Fotos

Foto: Juan Planas

Descripció : La gírgola de poll és un fong que creix típicament damunt troncs de poll (Populus spp.) i figueres (Ficus carica), també s'ha trobat damunt troncs de plataners (Platanus x hispanica). Com que és un excel·lent comestible i any rera any sol créixer als mateixos troncs en grups de nombrosos individus, és ben conegut entre la pagesia de Mallorca i Menorca. Sembla ser que aquest fong hauria estat cultivat des de segles enrera, en temps dels romans.

Capell : de 4 a 15 cm. de diàmetre, primer hemiesfèric o convex amb el marge incurvat i, amb el temps estès, amb la cutícula freqüentment clivellada, de color marró bastant fosc els exemplars joves i després pren una coloració de marró clar fins a color canyella.

Himeni : cobrint la part inferior del capell, format per nombroses làmines atapeïdes, d'adnades a un tant decurrents, de color grisós pàl·lid i amb l'edat de color marronenc ocraci per la caiguda de les espores.

Peu : llarg, fibrós, moltes vegades atenuat a la base, de color blanc a ocraci clar.

Anell : Amb anell membranós a la part superior, molt ample i que amb el temps es va trencant.

Carn : compacta, dura, de color blanc, amb olor i sabor agradables.

Espores : el·líptiques, esporada de color marró ocraci i de 8-11 x 5-6 micres.

Hàbitat : damunt troncs de polls i figueres.

Possible confusió : es sap que hi ha hagut confusions amb Hypholoma fasciculare (Huds.) P. Kumm., espècie tòxica molt diferent a A. aegerita però que també creix en grups de nombrosos individus, damunt troncs d'arbres vells, sobre tot de pins i això potser pot portar a una certa confusió.

Comestibilitat : és un excel·lent comestible quan es jove i les seves característiques la fan apropiada per fer-ne puré, una fritada de bolets, inclús per fer un frit de verdures.